Theory

Kitesurf Theory

Dus je wilt het kitesurfen onder de knie krijgen!

Het is een goed besluit geweest om les te nemen. Want kitesurfen is niet geheel zonder risico. Kitesurfen bestaat al een aantal jaren en begint echt uit te groeien tot een populaire sport. Bij het kitesurfen maak je gebruik van de kracht van een vlieger(kite) om je over het water te verplaatsen. De krachten die ontstaan tijdens het kitesurfen kunnen dan ook enorm zijn. Controle over de vlieger, afstemmen van het materiaal en de juiste locatie keuzes zijn dan ook vaardigheden en afwegingen die je als kitesurfer leert.

Door dit theorieformulier en de praktijk op het water, helpt KiteTube je op weg in de wereld van het kitesurfen. Hieronder staat wat theorie die je als kitesurfer moet weten, voordat je we met de kites bezig kunnen. Alvast veel plezier toegewenst.

Om duidelijke aanwijzingen te kunnen geven gebruiken we het “klokprincipe”

Wanneer de wind van achter komt staat de klok als een regenboog, over je heen.  De rand van de regenboog noemen we de rand van het windvenster!

Op de rand van het windvenster staan een aantal posities waarop je de kite kunt plaatsen zie hieronder

windvenster kitesurf theorie

Tussen de rand van het windvenster is het gebied waar de kite zijn krachten opbouwt.

De krachten opbouw is afhankelijk van de positie van de kite in het windvenster. In het centrum van het windvenster is de powerzone(Rood) dit is het gebied waar de kite de meeste druk opbouwt. Aan de rand van het windvenster kun je de kite stil laten staan hier is de druk gering. (Groen).

 

 powerzone kitesurf theorie

Basic kite posities!

12 uur

Dit is je rustpositie. Hier heeft de kite weinig druk omdat hij op het einde van het windvenster staat. Trek de kite je hier omhoog dan is hij te groot voor je. Bij vlagerige wind de kite niet op 12 uur houden, de kite op de posities 10 en 2 uur geeft meer controle.

9 / 3 uur

Op deze posities wordt de kite gestart en geland. Bij weinig wind kunnen de posities op de waterlijn gebruikt worden. Hoe minder de wind des te meer de kite richting 6 uur wordt opgelaten. De andere posities in het venster worden gebruikt bij de koers varen of bij het verbinden van de vluchtlijnen.

Leave a Reply